Norell Möbler

Marie Norell-Möller

Svensk möbelformgivare, dotter till Arne Norell med samma profession. Ritar möbler åt bl.a. Skandiform, Gemla och det egna företaget Norell Möbel AB.
norell(1).JPGUtexaminerad från Konstfack år 1981. Hennes först marknadsförda produkt, caféstolen Paris inspirerad av medelhavskulturen, blev en form- och försäljningsmässig succé. Den banade väg för en ny genre caféstolar och fick många efterföljare hos andra tillverkare.

Marie ritar stolar, soffor och fåtöljer som av många anses ha ett speciellt "kvinnligt" uttryck- en motvikt till de många industriellt anpassade möbler som i stor mängd produceras för offentlig miljö i slutet av 80- och i början av 90-talet. Genom denna mjuka linje blir hon också en föregångare för den typ av möbler som passar bra i såväl offentlig som privat miljö, en möbeltyp som idag eftersträvas av allt fler tillverkare.

Marie Norell-Möller har erhållit ett flertal utmärkelser för god design: fåtöljen ”Leo”, soffan ”Nova” samt stolarna ”Lyon” och ”Paris”. Under senare år har designen mest inriktats på nya modeller till det egna företaget. Howardmodellerna ”Romeo” och ”Julia” är välkända för alla. Sofforna ”Point”, ”Minipoint”, ”Alex” och ”Alexandra” är redan klassiker. ”Cicci” och ”Celina” är fåtöljer som passar för såväl hem som offentlig miljö. Kombinationssoffan ”Deep” med sin generösa sittkomfort började tillverkas 2011.