Norell Möbler

Så hittar du den rätta soffan

Artikel från Hus & Hem 2010-03-30

Familjen Norell har tillverkat möbler i över 50 år. Så det är klart att designern och soffproffset Marie Norell precis vet vad man ska tänka på inför köpet av vardagsrummets viktigaste sittplats.

 

14556marienorell(1).jpg

Marie Norell-Möller i en Howardsoffa

Välj rätt tyg

Linnetyger är vackra men sköra. Blandas linet med konstfiber blir det starkare. Ulltyger är mer slitstarka. De flesta möbeltyger är blandningar av olika material som ger den rätta slitstyrkan, lystern och utseendet. Slitstyrkan mäts i Martindale och bör vara cirka 20– 30 000 varv för möbler för hemmabruk. Avtagbart tyg kan vara praktiskt, men detaljerna i tapetserararbetet blir bättre vid en fast klädsel. Det är inte alltid så lätt att själv kränga på en avtagbar klädsel efter tvätt så att det ser snyggt ut.

 

Kolla stoppningen

Vill du sitta hårt eller mjukt? Kallskumsdynor med dacronvadd ger ett fastare sittande och dynorna behöver inte puffas upp. Vill du ha en soffa med ett ledigare uttryck är dynor med blandning av sjöfågelfjäder och fiber ett bra alternativ. Hur mjuk en soffa känns, beror på kärnans beskaffenhet och blandningen av dun och fiber. En soffa som ska hålla länge bör ha välstoppade dynor.

 

Hur är den byggd?

En välbyggd soffa med stomme i massivträ håller i generationer och kan kläs om gång på gång. Stommar i skivmaterial har inte samma livslängd och vissa material är mindre bra ur miljösynpunkt. Undersitsen ska vara fjädrande, till exempel i nozag. För högsta komfort kompletteras ibland en sådan undersits med ett resårhus. Benens infästning är viktig.

 

Tänk på måtten

Ditt vardagsrum är kanske inte så stort, och det ska ju rymma andra vackra och funktionella möbler. Har du verkligen plats för en större soffa med en divandel? Eller går det lika bra med en soffa med tillhörande puff eller pall? Det är en mer flexibel lösning som tar mindre utrymme. Tänk också på vad soffan ska användas till. Tv-soffa? Familjesoffa för myskvällar med barnen? Finsoffa för sällskapsliv och fest?

 

Är en dyr soffa alltid bättre?

Det finns alltid skäl till att en soffa är billig. Den kanske bara finns i vissa färger och enklare tyger, stoppningen är tunnare och stommen är i vissa delar i enkelt skivmaterial. En svensktillverkad soffa är i regel något dyrare än de importerade. I många dyrare soffor kan du få sittkomforten anpassad, med mjukare eller hårdare dynor eller resårfjädring i undersitsen. Du kan också få en mer personlig stil när du fritt väljer tygkvalitet, färg och mönster.