OM OSS

Vår historia börjar med den svenske formgivaren Arne Norell. Han grundade företaget år 1954. Sedan dess har vi varit ett familjeföretag med ambitionen att föra hans arv vidare. 

Alla möbler tillverkas för hand i vår fabrik i Småland. Mycket omsorg läggs ner på varje produkt som skapas. Våra modeller har ritats av Arne Norell och karaktäriseras av hans unika formspråk. En del av modeller har även ritats av hans dotter Marie Norell-Möller eller andra svenska formgivare. Norell värdesätter funktion, komfort, hållbarhet och tidlös design. Vi arbetar med svenska material av högsta kvalitet. Våra kunder har en stor valmöjlighet mellan tyger och läder från de bästa leverantörerna på marknaden. Dessutom finns möjlighet till omklädsel vilket våra skickliga hantverkare utför. Vi eftersträvar att våra möbler ska hålla länge. En livstid om inte längre.

Under åren har vi utvecklat både klassiska och moderna möbler som kan tillgodose många olika behov. Norells design har vid flertalet tillfällen vunnit utmärkelser och priser. Bland annat fåtöljen Ari vann “Showpiece of the year” av British Furniture Manufacturers år 1973. Våra möbler finns representerade på många olika platser runtom i världen. Ambassader, riksdagshuset, hotell, restauranger och givetvis i privata hem. Vi hoppas ni finner en Norell som tilltalar just er. En Norellmöbel är en investering i svensk design som kommer finnas med er länge.

(foto: Ari-fåtölj, Henrik Nero, www.nerointerior.se)

Arne Norell

1917-1971, Svensk möbelformgivare och entreprenör.

Arne Norell startade egen verkstad i Solna, Stockholm år 1954. Därefter flyttade han 1958 till Småland och utvecklade företaget Möbel AB Arne Norell.
Han var inspirerad av danskt formspråk, vilfåtöljen Ari i skinn och fjäderstål är ett exempel. För den belönades han British Furniture Manufacturer´s främsta utmärkelse “Showpiece of the year” år 1973. Under många år var Arne Norell ett begrepp i Europas möbelvärld och ett antal modeller tillverkades på licens i andra delar av världen.

Arne Norell var mångsidig. Han utnyttjade framgångsrikt olika materialkombinationer. Svarvat trä, böjträ, stödläder, tyg, skinn och metall i varierande sammansättningar bygger upp sittmöbler som alla utmärker sig för en kombination av komfort och lätthet. Många av de modeller han ritade kom i produktion först efter hans bortgång och tillverkas idag av samma företag, nu under namnet Norell.

Marie Norell-Möller

Svensk möbelformgivare. Dotter till Arne Norell.

Utexaminerad från Konstfack år 1981. Hennes första marknadsförda produkt, stolen ”Paris”, blev en form- och försäljningsmässig succé. Den banade väg för en ny genre caféstolar och fick många efterföljare hos andra tillverkare.

Maries möbler anses av många ha ett specifikt feminint uttryck. Hennes design är en motvikt till de många industriellt anpassade möbler som massproduceras idag. Genom sin mjuka linje är hon också en föregångare för den typ av möbler som passar bra i såväl offentlig som privat miljö.

Marie har erhållit flera utmärkelser för sin design. Fåtöljen ”Leo” samt stolen ”Paris” tillhör de mest uppmärksammade och framgångsrika.